Larvikissä sijaitseva Fagerlin koulu lukeutuu Norjan suurimpiin ala-asteen kouluihin, jossa eri luokka-asteilla on neljä rinnakkaisluokkaa. Koulurakennuksen pinta-ala on peräti 12 500 neliömetriä. Rakennuksen yhteydessä toimivat myös monitoimihalli, päiväkoti ja perhekeskus.

Larvikissä sijaitseva Fagerlin koulu lukeutuu Norjan suurimpiin ala-asteen kouluihin, jossa eri luokka-asteilla on neljä rinnakkaisluokkaa. Koulurakennuksen pinta-ala on peräti 12 500 neliömetriä. Rakennuksen yhteydessä toimivat myös monitoimihalli, päiväkoti ja perhekeskus.

Leikittelyä julkisivulevyillä

Kun Nordic Office of Architecture -arkkitehtitoimiston arkkitehdit ryhtyivät suunnittelemaan Larvikiin pystytettävää Fagerlin koulua, heidän ajatuksenaan oli käyttää rakennuksen julkisivuissa vaaleita levyjä. Heidän valintansa osui nopeasti STENIn tuotteisiin.

Koulunkäynnin alkaessa joululoman jälkeen Larvikissa sijaitsevien Nansetin ja Frostvedtin koulujen 1.–7. luokan oppilaat pääsivät aloittamaan uuden lukuvuotensa tässä upouudessa ja nykyaikaisessa koulussa. Koulu lukeutuu Norjan suurimpiin ala-asteen kouluihin, jossa eri luokka-asteilla on neljä rinnakkaisluokkaa. Koulurakennuksen pinta-ala on peräti 12 500 neliömetriä. Fagerlin koulu on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkä koulu.
– Rakennuksen yhteydessä toimivat myös monitoimihalli, päiväkoti ja perhekeskus, kertoo projektivastaava, arkkiteht. kand. Hallgrimur Thor Sigurdsson.

Mittava projekti
Sigurdsson on osakkaana Nordic Office of Architecture -arkkitehtitoimistossa, joka voitti projektista käydyn kilpailun yhteistyössä kokonaisurakoitsijana toimineen Hentin kanssa. Nordic Office of Architecture työskenteli kolmen vuoden ajan herkeämättä tämän 244 miljoonan Norjan kruunun arvoisen projektin parissa.
Sigurdssonilla ja hänen kollegoillaan on vankka kokemus suurista projekteista, muun muassa sairaaloista ja lentokentistä.
– Suurien projektien keskeisenä haasteena on oikean toteutustavan löytäminen, Sigurdsson toteaa.

Rakennusten julkisivuverhousta suunnitellessamme pidimme lähtökohtana vaaleita levyjä. Koska pidimme tärkeänä levyjen laatua ja rajattomia ulkoasumahdollisuuksia, valintamme osui luonnollisesti STENI-tuotteisiin.​ Arkkit. kand. Hallgrimur Thor Sigurdsson, Nordic Office of Architecture -arkkitehtitoimiston osakas​

Valkoiset julkisivulevyt yhdistettynä luonnonväriseen puuhun

Projektivastaava, arkkit. kand. Hallgrimur Thor Sigurdsson, Nordic Office of Architecture, valitsi STENI-julkisivulevyt muun muassa niiden laadun ja rajattomien ulkoasumahdollisuuksien ansiosta.

Oikeanlainen toteutustapa
Arkkitehtiryhmä valitsi kyseisen toteutustavan siksi, että rakennuskompleksin oli määrä tarjota puitteet monille erilaisille toimintamuodoille.
– Päätimme sijoittaa eri rakennukset yhteisen oleskelualueen ympärille sekä ulko- että sisäpuolelta, arkkitehti kertoo. Rakennus reunustaa toria eli keskusaukiota, joka toimii yhteisenä tapaamispaikkana. Tori muuttaa luonnettaan eri vuorokaudenaikoina riippuen siitä, kenen käytössä se kulloinkin on.

FAKTAT

  • Fagerlin koulu, Larvik - Norja
  • Arkkitehti: Nordic Office Of Architecture
  • Rakennuttaja: Larvikin kunta
  • Urakoitsija: Hent
  • Valmistumisajankohta: 2016

Rehtori Thomas Bjørvik kertoo oppilaiden olevan ylpeitä uudesta koulustaan.

Vaatii vain vähän ylläpitoa
Arkkitehti piti rakennusten julkisivuverhousta suunnitellessaan lähtökohtana vaaleita levyjä. Koska pidimme tärkeänä levyjen laatua ja rajattomia ulkoasumahdollisuuksia, valintamme osui luonnollisesti STENI-tuotteisiin.
– Lisäksi kunta toivoi, että ylläpidon tarve olisi vähäinen, Sigurdsson sanoo. Siksi rakennusten pintoja hallitsevat korkeakiiltoiset STENI Colour -julkisivulevyt, jotka on yhdistetty puupaneeleihin.

Yksittäisten levyjen rei'itetyt alueet antavat julkisivulle jännittävän ilmeen.

Omaa muotoilua
Yksittäiset levyt ovat rei’itettyjä, mikä luo jännittävän vaikutelman.
 – Olemme itse suunnitelleet rei’itysten muodon, Sigurdsson kertoo. Hän kertoo arkkitehtien tehneen tiivistä yhteistyötä STENIn kanssa rei’itettyjen levyjen muotoilun suhteen.

 

Ylpeät oppilaat
– Opetus tapahtuu pääsääntöisesti luokkahuoneissa, mutta on myös tärkeää, että oppilaat oppivat pitämään huolta ympäristöstä, sanoo rehtori Thomas Bjørvik. Hän kertoo oppilaiden olevan ylpeitä uudesta koulustaan.
– Se kertoo hänen mielestään paljon. Bjørvikin mielestä STENI-julkisivulevyjen käytön ansiosta rakennuksen ulkoasu on esteettinen, mistä on syytä olla tyytyväinen.
– Rakennus näyttää tavattoman hienolta, hän sanoo. Valkoisiin levyihin on ilmestynyt jonkin verran jalkapallon jälkiä.
– Mutta ne pystytään ilmeisesti huuhtomaan pois, hän toteaa hymyillen.

Oppilaat ovat ylpeitä uudesta koulustaan​ Rehtori Thomas Bjørvik, Fagerlin koulu, Larvik​