Pysähdy punaisiin!

Ferrarinpunaiset maamerkit ohjaavat autoilijat oikeaan suuntaan. Mjøsa-järven kohdalle E6-tien varrelle on pystytetty Steni-levyillä verhoiltuja rakennuksia, joiden tavoitteena on vähentää onnettomuuksia.

– Amerikkalainen preeria ja tanskalaiset maantiet ovat osoittaneet, että kuljettajat pysyvät hereillä saadessaan visuaalisen "potkun" kolmen minuutin välein. E6-tiellä Mjøsa-järven kohdalla pyrimme herättämään kuljettajan huomion yllättävillä rakennuksilla ja rakennelmilla, kertoo Morten Løvseth, joka työskentelee arkkitehtinä MNAL i Løvseth + Partner -arkkitehtitoimistossa.

E6-tietä ajaessa ei voi olla huomaamatta "karpaloita" Strandlykkjan kohdalla. WC-rakennus on jotain ihan muuta kuin mitä yleensä näkee norjalaisten maanteiden varrella. Se herättää tietenkin kiinnostusta, kuten voi odottaakin.

Morten Løvseth on ollut osallisena useissa valtatien varren visuaalisissa kohteissa, kuten kahdessa kirkkaanpunaisessa levähdyspaikkarakennuksessa Andelvan ja Kolomoenin siltojen luona. Levähdyspaikoissa perinteinen rakentaminen on suorastaan väännetty uusiin muotoihin.

Äärimmäistä muotoilua

– Strandlykkjan WC-rakennukset alleviivaavat geometrisiä muotoja, Morten Løvseth sanoo.

Loimme kolmiorakennelman, jota ferrarinpunainen väri ja Stenin kiiltävät julkisivulevyt vielä korostavat.​ Morten Løvseth, arkkitehti, MNAL Løvseth + Partner​

Myös WC-rakennusten sisäpuoli on verhoiltu Steni-levyillä, jotta usein likaantuvat tilat voidaan puhdistaa helposti. Strandlykkjan levähdyspaikan on oltava todellinen piristysruiske, koska se sijaitsee E6:n pitkän suoran varrella, joka tunnetaan Tiomilana.

Herätys!

– Panostimme levähdyspaikan designiin ja arkkitehtuuriin, jotta autoilijat todella pysähtyisivät lepäämään. Se edistää liikenneturvallisuutta, joka on erityisen tärkeää tällä suoralla. Paikalla on tapahtunut paljon onnettomuuksia, koska kuljettajat ovat nukahtaneet, kertoo Taale Stensbye, Norjan tiehallinnon projektipäällikkö tämän projektin osalta.

Noudata siis Tiehallinnon kehotusta ja pysähdy punaisiin E6:n varrella Mjøsa-järven kohdalla.

– Toivomme, että olemme onnistuneet rakentamaan levähdyspaikan, jossa todella kannattaa pysähtyä!​ Taale Stensbye, Norjan tiehallinnon projektipäällikkö​

Ainutlaatuinen näky? Levähdyspaikka on hyvä esimerkki siitä, miten arkkitehtuurin ja muotoilun avulla voidaan edistää liikenneturvaa.

FAKTAT

  • Punaiset levähdyspaikat sijaitsevat E6:n molemmin puolin Andelvan ja Strandlykkjan kohdalla.