Steni johdattaa kohti valoisampia aikoja

Sieniä ja lahoumia, ruostuneita raudoitustankoja ja murentunutta betonia. Vossin asumisoikeusyhtiö näyttää laajojen kunnostustöiden jälkeen uudelta ja nykyaikaiselta.

– Rakennus oli huonossa kunnossa, eikä siihen ollut tehty kovinkaan suuria korjauksia valmistumisen eli vuoden 1979 jälkeen. Näin kertoo Vossissa sijaitsevan Lundarosen-asumisoikeusyhtiön hallituksen puheenjohtaja Edvin Alfred Erntsen. Siksi hän sekä hallituksen muut jäsenet päättivät pyytää, että yhtiökokous myöntäisi rahaa kunnostukseen.

– Itse asiassa silloin oli korkea aika ryhtyä toimenpiteisiin, hän sanoo.

”Kaikki” uusiksi

Erntsen ja hallituksen muut jäsenet ovat joutuneet työskentelemään ahkerasti ja pitkään ennen kuin ovat päässeet nauttimaan 28,5 miljoonan kruunun suuruisen investoinnin tuloksista.

– Olemme todella tyytyväisiä, kertoo Erntsen, joka iloitsee siitä, että miltei kaikki rakennuksen osat on käyty läpi. Katto, sisäänkäynnit, ovet, ikkunat ja eristeet on uusittu, ja lisäksi räystäskouruihin on asennettu termostaatilla ohjatut lämpökaapelit, jotka sulattavat lumen.

Vaivaton kunnossapito

– Ennen kaikkea julkisivu on saanut uuden ilmeen, Erntsen jatkaa ja korostaa, että alkuperäiset asbestilevyt on poistettu.

– Stenin julkisivulevyjen ansiosta rakennusten ulkoverhous on nyt kaunis ja ajanmukainen.

Asumisoikeusyhtiö on tyytyväinen siihen, että julkisivulevyiksi valikoituivat Erntsenin mukaan lähes huoltovapaat tuotteet.

– Yhteen seinään on ilmestynyt viherkasvustoa. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että räystäs on siinä kohdassa liian lyhyt.

Viherkasvusto on kuitenkin helppo poistaa, hän tietää.

– Kaadoin suihkupulloon Zalo-astianpesuainetta ja vettä ja pesin sen pois. Levyt ovat nyt yhtä kauniit kuin ennenkin, hän kertoo.

Stenin julkisivulevyjen ansiosta rakennuksen ulkoverhous on nyt kaunis ja ajanmukainen.​ Vossissa sijaitsevan Lundarosen-asumisoikeusyhtiön hallituksen puheenjohtaja Edvin Alfred Erntsen ​
Stenin tuotteilleen antama 30 vuoden takuu merkitsee paljon.​ Harald Molven, insinööri​

Kestää ankariakin sääolosuhteita

Insinööri Harald Molven otti hoitaakseen sekä työmaapäällikön että projektipäällikön tehtävän, kun työn alun perin käynnistäneet henkilöt luopuivat työstään. Hän voi vahvistaa Ertsenin hyvät kokemukset Stenin julkisivulevyistä.

– Olen käyttänyt Stenin tuotteita useiden aiempien hankkeiden yhteydessä ja todennut niiden olevan kestäviä. Stenin tuotteilleen antama 40 vuoden takuu merkitsee paljon, hän toteaa.

Vestlandetin alueen ilmasto rajuine tuulineen ja sateineen saattaa aiheuttaa haasteita monentyyppisille materiaaleille.

– Stenin julkisivulevyt kestävät hyvin täkäläistä Vestlandetin ilmastoa, Molven sanoo.

Demokraattinen värivalinta

Asukkaat ovat itse valinneet värit. Asumisoikeusyhtiön hallituksen puheenjohtajan mielestä näin jokainen asukas sitoutuu entistäkin vahvemmin kunnostustyöhön.

– Kutsuimme koolle jäsenkokouksen, jonka aikana tehtiin muutamia ehdotuksia vaihtoehtoisiksi ratkaisuiksi, Erntsen kertoo.

Väreiksi valittiin vaalean harmaa ja sen vastakohdaksi hieman tummemmat harmaat kentät.

– Koko rakennus näyttää erittäin hienolta valitsemissamme väreissä, hän toteaa.