Stenin BIM-moduulit edistävät luovuutta ja säästävät aikaa

– Otin Stenin BIM-moduulit käyttöön heti, kun kuulin niistä. Ne edustavat uutta teknologiaa, jota voi käyttää luovalla tavalla. Se on mahtava uutinen meille arkkitehdeille, kertoo Frida Helen Andersen, Norconsultin arkkitehti Tromssassa.

Norconsultin Tromssan-toimistossa työskentelee 45 henkilöä, joista 10 on arkkitehtejä. Heidän työnkuvaansa kuuluu sekä laajoja kaavoitussuunnitelmia että yksityiskohtaisempaa suunnittelua, pääasiassa koulujen ja vedenpuhdistuslaitosten kaltaisten suurten infrastruktuurirakennusten suunnittelua.

Stenin BIM-moduulien avulla arkkitehdit säästävät paljon aikaa verrattuna manuaaliseen työstämiseen. Yhdellä napsautuksella voidaan yhdistellä tai vaihdella julkisivun värejä ja kiiltoasteita, muokata julkisivun muotoa, suuntaa ja asettelua sekä sijoittaa porausreikiä automaattisesti.​ Frida Helen Andersen, Norconsult​

Luovuuden ehdoilla

– Nykypäivänä on selkeä trendi, että suunnittelutoimistot panostavat arkkitehteihin. Norconsultilla me olemme ihan oma ammattialamme. Ala on murroksessa, joten suurissa ja monimutkaisissa toimeksiannoissa on etua siitä, että eri ammattialojen edustajat työskentelevät tiiviisti yhdessä. Luovuus on meidän arkkitehtien vastuulla, ja siinä muun muassa Stenin BIM-moduulit voivat olla avuksi, Frida Helen Andersen kertoo.

Ajansäästöä

– Stenin BIM-moduulien avulla arkkitehdit säästävät paljon aikaa verrattuna manuaaliseen työstämiseen. Yhdellä napsautuksella voidaan yhdistellä tai vaihdella julkisivun värejä ja kiiltoasteita, muokata julkisivun muotoa, suuntaa ja asettelua sekä sijoittaa porausreikiä automaattisesti. Tämä tarkoittaa, että rakennuksen julkisivu voidaan mallintaa lyhyemmässä ajassa, jolloin arkkitehti voi esitellä asiakkailleen erilaisia ja tarkkoja ratkaisuja jo prosessin alkuvaiheessa.

– Ajansäästö on tärkeää, sillä näin voimme leikitellä enemmän eri muodoilla, kokovaihtoehdoilla, kiiltoasteilla ja väreillä. Voimme luoda useita eri vaihtoehtoja aivan muutamassa minuutissa. Sitten valitsemme niistä parhaan työstettäväksi eteenpäin. Tämä tehostaa mittaustyötä, ja sen ansiosta voimme esitellä asiakkaalle useampia vaihtoehtoja jo varhaisessa vaiheessa, Frida Helen Andersen huomauttaa.

Virheiden mahdollisuus pienenee

– Materiaaliluettelot on perinteisesti tehty manuaalisesti, jolloin näppäilyvirheiden riski on suuri. Stenin BIM-moduulien ansiosta piirroksen mallit ja tuotenumerot voidaan siirtää automaattisesti Exceliin. Näin virheiden mahdollisuus vähenee huomattavasti, Frida Helen Andersen iloitsee.

– Myös julkisivu voidaan siirtää suoraan tuotantoon. Näin vältetään virheitä, mikä on loistava uutinen, sillä virheet tulevat helposti kalliiksi. Mielestäni Stenin BIM-moduulit ovat todella hyvä työkalu. Ne mahdollistavat yksityiskohtaisen julkisivusuunnitelman ja realistisen mallinnuksen, minkä ansiosta julkisivun eri mahdollisuudet näkyvät helposti, Frida Helen Andersen jatkaa.

Revitille ja ArchiCADille

Stenin BIM-moduulit ovat ladattavissa BIMobject-alustalta. Steni on myös laatinut tutoriaaleja eli opetusvideoita moduulien toiminnasta.

– Me steniläiset olemme innoissamme siitä, että BIM-moduulejamme arvostetaan, kertoo Jan Terje Nielsen Steniltä. – Arkkitehtien mukaan meillä on luultavasti markkinoiden käyttäjäystävällisimmät moduulit julkisivumallinnukseen. Se on tunnustus siitä, että BIM-moduulien avulla luomme lisäarvoa sekä arkkitehdeille että urakoitsijoille.

 

 Norconsult, parkkihalli Bodøssä