Julkisivu-uudistus Holmenkollenin aurinkoisella puolella

Projektipäällikkö Karl Erik Rønstad määritti hankkeelle selkeät ja yksityiskohtaiset ohjeet. Ainoastaan Stenin julkisivulevyt täyttivät asunto-osakeyhtiön tarpeet julkisivun kasvojenkohotukselle.

Oslossa Holmenkollenin harjun juurella sijaitsee kahdeksan terassitaloa. Kun asunto-osakeyhtiö Himstadplassen Borettslagin hallitus päätti uudistaa julkisivun ja vaihtaa kaikki ikkunat, se valitsi insinööritoimisto Sohlberg & Toftenes AS:n vetämään hanketta.

Urakoitsijan Palmgren AS:n edustaja Rune Gruer (vasemmalla) ja insinööritoimisto Sohlberg & Toftenes AS:n projekti- ja rakennuspäällikkö Karl Erik Rønstad.

Kunkin kahdeksan talon päätysivuissa olevat teräslevyt ovat peräisin 1980-luvulta ja melkoisen kuluneita.​ Karl Erik Rønstad, insinööritoimisto Sohlberg & Toftenes AS:n projekti- ja rakennuspäällikkö​

Vaikuttava värivalikoima
Kun terassitalojen remontti Holmenkollenin aurinkoisella puolella on valmis, punaiset profiloidut teräslevyt on korvattu 4 000 neliömetrillä pehmeän valkoisia, vaaleanharmaita ja tummanharmaita julkisivulevyjä. Väriasiantuntija on valinnut värit huolella siten, että ne sopivat rakennusten luonteeseen ja ympäristöön.

”Suuri värivalikoima ja mahdollisuus valita erikokoisia levyjä olivat STENI-julkisivulevyjen kaksi tärkeää etua”, Rønstad selittää.

Aiempaan tapaan rakennusten julkisivun jäljelle jäävät 3 000 neliömetriä saavat puuverhouksen.

Selkeät ohjeet
Kun hankkeen urakoitsijan Palmgren AS:n edustaja Rune Gruer alkoi etsiä tuotteita, jotka täyttäisivät Rønstadin vaatimukset ylläpito-, kustannus- ja värivaatimusten osalta, valinta rajoittui nopeasti Steni-julkisivulevyihin.

”Ohjeissa sanottiin, että meidän tulee käyttää Stenin tuotteita tai muita vastaavanlaatuisia tuotteita. Norjassa ei kuitenkaan ole helppo löytää mitään muita Rønstadin vaatimuksia vastaavia tuotteita”, Gruer kertoo.

Ylläpitoa kaipaamattomat julkisivulevyt
Projekti- ja rakennuspäällikkö Karl Erik Rønstadilla on hyviä kokemuksia Stenin julkisivulevyistä. Hän kertoo, että Stenin tuotteet valittiin myös vuonna 2002 hänen johtamaansa asunto-osakeyhtiön saneeraukseen Årvollissa.

”Kävelen usein rakennusten ohi ja olen todennut omin silmin julkisivujen näyttävän yhä edelleen aivan uusilta”, hän kertoo ja lisää kiinnostuneensa myös Himstadplassen Borettslagin hankkeessa eniten juuri Steni-julkisivulevyjen huoltovapaudesta.

Himstadplassen Borettslagin terassitalot sijaitsevat Holmenkollenin aurinkoisella puolella.

1980-luvun punaiset teräslevyt vaihdetaan nykyaikaisiin valkoisiin ja harmaisiin Steni-julkisivulevyihin.

 Laatu ennen kaikkea
Myös käyttöikäkustannukset olivat tärkeä valintakriteeri. Tuote, joka pysyy alkuperäisessä kunnossa vuosi toisensa jälkeen on itsessään taloudellinen. Myös rakennusten ympäristön haastava maasto aiheuttaisi merkittäviä kustannuksia, mikäli julkisivut kaipaisivat säännöllisiä huoltotoimia.

 ”Jos esimerkiksi haluaisimme verhoilla kaikki sivut puulla, tästä aiheutuisi säännöllisin välein huomattavia maalauskustannuksia. Yksistään telinekustannukset olisivat 150 000 Norjan kruunua taloa kohti”, Gruer sanoo.

Muut mahdolliset vaihtoehdot olivat teräs ja tiili, jotka olisivat ajan myötä kalliimpia ratkaisuja. Tästä syystä Gruer uskoo Steni-julkisivulevyjen olevan paras ratkaisu.