Lapset tekivät julkisivulle Moon Car -testin

Kun Køgen kunta Tanskassa rakensi päiväkoti Valhallan, he käyttivät uudenlaista ja kekseliästä testaustapaa julkisivumateriaalien valinnassa – nimittäin Moon Car -testiä. Ajatuksena oli varmistaa, että uusi julkisivu on kestävä ja ylläpitoa kaipaamaton, että sen käyttöikä on pitkä ja että ylläpitokustannukset ovat alhaiset.

Rakennusten, joissa aktiiviset lapset kokoontuvat päivittäin, on kestettävä kaikenlaisia lasten leikkien ja pelien aiheuttamia rasituksia.

Seinässä oli aiemmin Eternit-kuitusementtilevyt, jotka murtuivat lasten päivittäisissä leikeissä muun muassa monissa päiväkodeissa olevien Moon Car -polkuautojen törmäilyn vaikutuksesta. Tästä saimme idean testaukseen.​ Anette Kaae Bødker, Køgen kunnan rakennusosaston projektipäällikkö​

Julkisivutestaajia työssään.

Steni pystytti testiseinän ja jonkin ajan kuluttua Anette Kaae Bødker kollegoineen tarkisti, miten julkisivu oli kestänyt.

”Me yllytimme lapsia, opettajia ja muita aikuisia ajamaan päin seinää nähdäksemme mitä se kestää. Lasten mielestä tämä oli tietysti hauskaa, sillä tavallisesti he eivät saa törmäillä seiniin. Seinä altistui myös monenlaisille muille rasituksille, kuten pallopeleille, mudanheitolle jne.”, Anette Kaae Bødker kertoo.

Päiväkoti Valhallan mustavihreä kaareva julkisivu kestää hyvin.

Steni-levyt läpäisivät testin, ja rakennusosasto oli mielissään tuloksista. Niinpä he luonnollisesti valitsivat Steni-julkisivulevyt.

Päiväkodin mustavihreä kaareva julkisivu on yhä edelleen hyvässä kunnossa, vaikka onkin joka päivä yli 140 lapsen ja aikuisen työpaikkana.

FAKTAT

  • MOON CAR -TESTI
  • Moon Car -testissä yksinkertaisesti rohkaistaan lapsia kouluissa, koulun jälkeisissä harrastuksissa tai urheilukerhoissa ajamaan Moon Car -polkuautoilla suoraan päin rakennuksen julkisivulevyjä. Näin voidaan nähdä, mitä julkisivulevyt todella kestävät. Testi on tietenkin suoritettava yhteistyössä kyseisen laitoksen kanssa ja siten, että polkuautoja ajavien lasten turvallisuus voidaan taata.

Tavanomainen Moon Car -polkuauto.