Solheimslien elävöittää Bergeniä

Julkisivut asettavat monenlaisia vaatimuksia

Solheimslienin visuaalisen ilmeen uudistaminen annettiin Arkitektgruppen Cubus AS:n tehtäväksi.

– Asumisoikeusyhtiö sijaitsee tunturin kupeessa, ja sen päälle lankeaa sateiden lisäksi melko paljon varjoa. Tämä kuluttaa rakennusta. Siksi on tärkeää, että kerrostalot ja julkisivulevyt ovat mahdollisimman kestäviä ja huoltovapaita erityisesti likaantumista ja kosteutta ajatellen, toteaa Cubuksen arkkitehti Lena B. Keilegavlen.

Valinta osui Steni Colour -julkisivulevyihin

Steni Colour -julkisivulevyt tarjosivat arkkitehdeille mahdollisuuden valita 60 vakiovärin ja kolmen eri kiiltoasteen joukosta. Pyrkimyksenä oli saada aikaan luonnollinen, eri vuodenajoista innoitusta saava ilme, joka sulautuu helposti ympäristöön.

– Useimmat julkisivut ovat tummanharmaita, ja niissä on leikitelty erilaisten punaisten, keltaisten, oranssien ja vihreiden sävyillä. Rakennukset sijaitsevat kaupungin tunturirajalla, ja värivalinnoilla on pyritty siihen, että julkisivut korostavat eri vuodenaikoina vaihtelevia lehtien värisävyjä. Asukkaat ovat ottaneet uuden visuaalisen ilmeen hyvin vastaan, ja olemme itsekin tavattoman tyytyväisiä. Lisäksi oli tärkeää, että hinta oli sopiva, koska hallitus halusi pitää vuokratason kohtuullisena, arkkitehti kertoo.

Kiilto tuo lisää valoa

Koska kerrostalot sijaitsevat varjon puolella, arkkitehdit hyödynsivät myös julkisivujen erilaisia kiiltoasteita.

– Koska täällä näkyy niin vähän aurinkoa, päätimme käyttää rakennusten ylimmissä kerroksissa korkeakiiltoisia ja alimmissa mattapintaisia julkisivulevyjä. Sillä tavalla julkisivulevyt heijastavat valoa luonnollisesti ja valaisevat asuinrakennuksia sekä niitä ympäröivää aluetta, Lena B. Keilegavlen sanoo.

Värit on valittu eri vuodenaikojen mukaan