Neulekuvioita mökillä – Steni Vision

Arkkitehti Signe Mossige päätti leikitellä eri materiaaleilla idyllisellä Ulan mökkialueella Larvikin kunnassa Norjan Vestfoldissa. Hän valitsi Steni-julkisivulevyt projektiinsa – joka on hänen ja hänen perheensä mökki. Lue lisää Signen syistä valita epäsovinnainen materiaali julkisivuun.

Mökin laajennus oli jo käynnissä, mutta urakoitsija oli mukana leikissä, joten punaiset Steni Colour -levyt vaihdettiin "neulekuvioisiin" Steni Vision -levyihin.

Steni Vision -julkisivulevyjen kanssa vain mielikuvitus on rajana... Neulekuviota ja solmuvärjättyä lankaa muistuttava pinta vie ajatukset nopeasti takaisin 70-luvulle, jolloin itse neulotut ja värjätyt puserot ja liivit olivat tavallisia käyttövaatteita.

Steni Vision -julkisivulevyjen kanssa vain mielikuvitus on rajana… Neulekuviota ja solmuvärjättyä lankaa muistuttava pinta vie ajatukset nopeasti takaisin 70-luvulle, jolloin itse neulotut ja värjätyt puserot ja liivit olivat tavallisia käyttövaatteita.

Kuviolevyt on upotettu julkisivun syvennykseen, ja niitä kehystävät tummaksi sävytetyt laudat. Tumma laidoitus rauhoittaa kokonaisuutta. Ylijääneet levyt käytettiin kantaviksi elementeiksi ulkovajan pystysuorassa verhouksessa.

Mökin päätyihin tehtiin sisään vedetyt työtasot nikkarointia ja ruoanlaittoa varten. Ulkokeittiössä on neulekuvioisia levyjä takaseinässä, ja tason levy on räikeän vihreää korkeakiiltoista Steni Colour -levyä. Samaa vihreää levyä käytettiin ruokapöydässä, joka voi seistä ulkona vuoden ympäri ja kestää huuhtelua puutarhaletkulla.

Materiaali muodostaa kontrastin ympäristöönsä, mutta sulautuu silti joukkoon. Vihreä kuvio sai upean vastaparin ympärillä olevasta metsästä. Jonkin ajan päästä nykyinen mökki saa väistyä uuden rakennuksen tieltä, jolloin se muodostaa sisäpihan laajennuksen kanssa. Silloin ulkoverhous on tummaksi sävytettyä puuta ja pihaan antava julkisivu värikkäitä Steni-levyjä.

On aina mielenkiintoista, kun levyvalmistaja tuo markkinoille uuden väripaletin. Stenin vuoden 2014 valikoima oli vuoden paras – paljon värejä, upeita sävyjä ja valikoima, jota on helppo yhdistellä.​ Arkkitehti Signe Mossige​