Värikäs oppimisympäristö

Kun Østfoldin kuntaan suunniteltiin Remmenin ja Bjølstadin opiskelija-asuntoloita, tärkeitä kriteerejä olivat toimivat asumisjärjestelyt ja tiukka kiinteistönhoitobudjetti.

Opiskelu alkuun upouusissa tiloissa!

Syyskuun alussa vietettiin Fredrikstadissa Bjølstadin opiskelija-asuntolan virallisia avajaisia. Rakennukset on verhoiltu männyllä ja oransseilla STENI-julkisivulevyillä.

– Oranssi on Østfoldin opiskelijayhdistyksen tunnusväri, mutta sen lisäksi halusimme luoda aikaa kestävät puitteet, kertoo Tone Krange Thorsen, BAS Arkitekter -suunnittelutoimiston toimitusjohtaja. Toimisto vastasi sekä Haldenissa sijaitsevan Remmenin asuntolan että Fredrikstadissa sijaitsevan Bjølstadin asuntolan suunnittelusta.

– Opiskelija-asuntoloissa asukkaat vaihtuvat tiuhaan, ja kokemuksesta tiedämme että se vaatii tiloilta paljon.

Bjølstadin asuntola on verhoiltu huomiota herättävään lämpimän oranssiin sävyyn. Østfoldin opiskelijayhdistyksen mukaan tilat on rakennettu opiskelijoiden ehdoilla.

Rakennusten on oltava kulutuksenkestäviä, jotta elämisen jäljet eivät näy vain muutaman vuoden jälkeen.​​ Tone Krange Thorsen, toimitusjohtaja, BAS Arkitekter​​

Krange Thorsenin mukaan näkyvä kuluminen kiihdyttää kulumista entisestään, sillä asukkaat mukauttavat asumistapansa ympäristön mukaan.

 – Sekä Remmenin että Bjølstadin kohdalla merkittävä tekijä oli opiskelijayhdistyksen tiukka kiinteistönhoitobudjetti. Tämän vuoksi valitsimme savustetun (toim. huom. tuhkakäsitellyn) männyn, joka käsiteltiin rautavihtrillillä. Lisäksi teimme tiivistä yhteistyötä SteniIn kanssa löytääksemme julkisivulevyihin juuri oikean kiiltoasteen ja sävyn, Tone Krange Thorsen kertoo.

Remmenissä on käytetty neljää eri väriä, joiden värikoodit ovat NCS S 4040-G70Y M, NCS S 4040-G70Y HG, NCS S 5030-G30Y M ja NCS S 5030-G30Y HG.

Opiskelija-asuntolat ovat edistäneet Fredrikstadin kaupunkikehitystä.​​ Rita Hirsum Lystad, Østfoldin opiskelijayhdistys​​

 

– On ollut jännittävää olla mukana ensimmäisissä puukerrostalohankkeissa. Opiskelijat ovat antaneet hyvää palautetta liittyen massiivipuun käyttöön, käytännön ratkaisuihin ja asuinympäristöön. Olemme yltäneet korkeaan laatuun opiskelijaystävälliseen hintaan.

Puu ja värikkäät julkisivulevyt luovat yhdessä viihtyisän ja lämpimän ilmapiirin, kertoo Østfoldin opiskelijayhdistyksen johtaja Rita Hirsum Lystad.

– Opiskelija-asuntolat ovat myös edistäneet Fredrikstadin kaupunkikehitystä, sillä ne ovat todellinen väriläiskä kampuksen ja keskustan lähettyvillä. Onnistuimme tavoitteessamme rakentaa tulevaisuutta varten ja keskittyä alusta loppuun saakka opiskelijoiden tarpeisiin. Nyt toivomme, että nämä asuntolat tarjoavat opiskelijoille turvallisen ja hyvän asuinympäristön, jotta he saavat mahdollisimman paljon irti opiskeluajastaan.

Remmenin opiskelija-asuntolassa on käytetty vihreitä STENI-julkisivulevyjä, jotka yhdessä kestävän männyn kanssa korostavat, että projektissa on otettu huomioon rakennuksia ympäröivä luonto.

 

Bjølstadissa puolestaan oranssit Steni-levyt herättävät keskustelua ja innostusta. Arkkitehdin toiveena oli okraväri Daffodil Yellow, ja lopulta STENI päätyi valmistamaan 50/50 puolihimmeän/puolikiiltävän värin, jonka NCS-koodi on S1080-Y30R.

– Työskentelimme kauan saadaksemme juuri oikean värin ja kiiltoasteen. Vaati paljon yrityksiä ja erehdyksiä ennen kuin päädyimme lopulliseen ratkaisuun, Krange Thorsen kertoo.

– Lopputulos on todella hyvä. Bjølstadin alueelle kohoaa tulevaisuudessa korkeita rakennuksia, jolloin opiskelija-asuntolat sulautuvat paremmin maisemaan. Lisäksi asukkaat saavat nauttia hyvästä ja virkistävästä piha-alueesta, joka sijaitsee aivan rakennuksen sydämessä liikenteen melulta ja pölyltä suojassa.

Tekninen piirros julkisivusta.

Ympäristönäkökulma, tiukka kiinteistönhoitobudjetti ja suhteellisen tiuhaan vaihtuva ja suuri asukasmäärä on otettu huomioon Fredrikstadin ja Haldenin uusien opiskelija-asuntoloiden suunnittelussa. Hyvät materiaalivalinnat ja inspiroiva ulkoasu ilahduttavat sekä nykyisiä että tulevia opiskelijoita.

Ensuring low maintenance costs has been a guiding principle. That is why the façades of the Remmen student accommodation blocks have been clad in a combination of Steni panels and solid wood treated with iron vitriol.

Haluatko tietää lisää Bjølstadin rakennusprosessista?

Vieraile Ove Skår Entreprenør og eiendomsutviklingin verkkosivuilla!