Verner Panton & Steni

Kun arkkitehti Paal Johan Kahrs päätyi käyttämään omassa vapaa-ajanasunnossaan Stenin julkisivulevyjä, hänen valintansa perustui sekä hänen 1960-luvulta peräisin olevista Panton-tuoleistaan saamaansa inspiraatioon että arkkitehtonisiin näkökohtiin. Arkkitehdin oma vapaa-ajanasunto pystytettiin vuonna 2014 Lerøyhin Bergenin ulkopuolelle, ja siitä tuli valmistuessaan hänelle kaikkein eniten tyydytystä tuottanut rakennus. – Talo muistuttaa korurasiaa – se on ulkopuolelta sileä ja sisäpuolelta pehmeä, Kahrs toteaa.

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Kahrsin vapaa-ajanasunto on kuin koru metsän keskellä.

Kontrastit
Rakennuksen julkisivu on verhoiltu kauttaaltaan Stenin erikoisen värisillä julkisivulevyillä. Rakennuksen puhdaslinjaista ja selkeää muotoa esille tuova julkisivumateriaali muodostaa upean kontrastin luonnonkivimuureille ja maalatulle puulle. Näin materiaalit korostavat toinen toistaan.

– Toivomuksenani oli yhtenäinen, tasainen pinta, joka olisi säänkestävä ja miltei huoltovapaa, kertoo bergeniläisarkkitehti ja selittää valitsevansa materiaalit aina arkkitehtonisten näkökohtien perusteella

Olen saanut yhteistyöstä Stenin kanssa enemmän apua kuin odotinkaan. Toivomuksenani oli yhtenäinen, tasainen pinta, joka olisi säänkestävä ja miltei huoltovapaa.​ Paal Johan Kahrs​

Sisällä ja ulkona
Kahrsin muodoltaan yksinkertaisen kuutiomaisen oranssinvärisen vapaa-ajanasunnon kaikilla sivuilla on suuria aukkoja ja lasipintoja. Stenin julkisivut ovat väriltään samanlaiset kuin keittiön pöytää ympäröivät 1960-luvulta peräisin olevat Verner Pantonin kahdeksan muovituolia. 

– Otin tuoleista värinäytteet ja lähetin värikoodit Stenille. Oman aikansa vieneiden kokeilujen jälkeen löysimme juuri toiveitani vastaavan oikean oranssin värin, hän kertoo.

Leikittelyä väreillä
Haasteen muodosti se, että tuolit ovat kiiltäviä, kun halusin Stenin julkisivulevyjen olevan sen sijaan mattapintaisia. Steni paneutui asiaan loistavalla tavalla, minkä ansiosta lopputuloksesta tuli hyvä, kertoo Kahrs, jolla on hyvin harkitseva asenne värien käyttöön. Tästä on hyvänä esimerkkinä Bergenin tiedekeskus, jonka toiminta on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille. Värien käyttö antaa rakennukselle leikkimielisen ilmeen, hän sanoo.

 

 

60-luvulta peräisin olevista Verner Panton -tuoleista saatiin inspiraatiota julkisivulevyjen väriin.

Oivallista apua
STENIn julkissivulevyt valikoituivat julkisivun materiaaliksi myös siksi, että Steni pystyi tarjoamaan niin monia sellaisia kokoja ja muunnelmia, muun muassa kulmaratkaisuja, jollaisia ei ole kenelläkään muulla valmistajalla.

– Sain Steniltä oivallista apua suunnitteluun ja oikeiden kokojen löytämiseen. Sen ansiosta asentajien oli helppo työskennellä, Kahrs sanoo. Hän käyttää jatkossakin STENIn tuotteita silloin, kun ne auttavat häntä toteuttamaan arkkitehtoniset ideansa.

– Olen saanut yhteistyöstä STENIn kanssa enemmän apua kuin odotinkaan, hän toteaa.

 

 

 

Julkisivulevyjen pinta on yhtenäinen ja tasainen, säänkestävä ja miltei huoltovapaa. Julkisivulevyt yhdistettyinä luonnonmateriaaleihin antavat vapaa-ajanasunnolle oman erikoisen leimansa.