Stenin julkisivulevyillä varustetulle plusenergiatalolle on myönnetty BREEAM NOR -sertifikaatti arvosanalla "Excellent"

Kun Link Arkitektur -suunnittelutoimisto sai tehtäväkseen suunnitella päiväkotitoimintaan tarkoitetun plusenergiarakennuksen Oslon Årvolliin, vähimmäisvaatimuksena oli BREEAM NOR -sertifikaatti arvosanalla "Very Good". Innovatiivisten ratkaisujen ja Stenin julkisivulevyjen ansiosta lopputulos ylsi arvosanaan "Excellent".

Lopputuloksena on plusenergiarakennus, jonka suurelta osin aurinkopaneeleilla päällystetty katto sopii tyyliltään Stenin julkisivulevyillä peitettyihin seiniin. Näin aurinkopaneelit ovat saumaton osa rakennusta.

Myös Stenillä ollaan Jensenin tapaan vaikuttuneita lopputuloksesta sekä iloisia siitä, että yrityksen tuotteita on käytetty plusenergiarakennuksen kaltaisessa innovatiivisessa kohteessa.

– Olen henkilökohtaisesti hyvin ylpeä siitä, että olemme luonnollinen valinta yhteistyökumppaniksi tällaisissa projekteissa. Se osoittaa, että Steni on vakavasti otettava ja luotettava toimija erityisesti silloin, kun projekti asettaa tiukkoja vaatimuksia ympäristön ja kestävyyden suhteen, kertoo Ståle Kristiansen, Oslon aluepäällikkö Stenillä.

– Kilden-päiväkodilla oli korkeat tavoitteet energia- ja ympäristöaspektien suhteen. Samalla halusimme luoda päiväkodin, jossa arkkitehtuuri, ympäristö ja käytännöllisyys yhdessä ohjaavat ratkaisuja.​ Ingunn Sirevåg Jensen, Link Arkitekturin arkkitehti.​

Keskiössä ympäristöystävällisyys ja kestävyys

BREEAM NOR -sertifikaatti edellyttää, että ympäristönäkökulma dokumentoidaan yhdeksän eri kategorian osalta. Ne ovat hallinto, terveys ja sisäympäristö, energiankäyttö, kuljetus, vesi, materiaalit, jätteet, tilankäyttö ja ekologia sekä saasteet.

– Oli tärkeää, että sekä seinissä että katossa käytettävien tuotteiden hiilidioksidipäästöt olivat alhaiset ja että ne täyttävät projektin BREEAM-vaatimukset. Samaan aikaan tuotteilta edellytettiin myös tukevuutta ja edullisuutta. Näiden vaatimusten perusteella valitsimme Stenin julkisivulevyt, Jensen kertoo.

Hän lisää, että luonnollisesti myös ulkonäöllä oli merkitystä. Stenin levyt toivat lisäulottuvuutta rakennuksen esteettiseen puoleen.

– Stenin julkisivulevyjen eri kiiltoasteiden ansiosta pystyimme tuomaan vaihtelua paitsi väreillä, myös sääolosuhteilla ja valolla. Näin rakennuksen ilme vaihtelee vuorokaudenajasta riippuen. Tämä tuo julkisivuun oman ulottuvuutensa, jota aiomme hyödyntää myös tulevissa projekteissa.

Futurebuiltin keulakuvaprojekti

Toiseksi korkeimman BREEAM NOR -arvosanan saavuttamisen lisäksi rakennus on myös Futurebuilt-ohjelman keulakuvaprojekti. Toisin sanoen päiväkoti on osa ohjelmaa, jonka tavoitteena on osoittaa, että korkealaatuisten ja ilmastoneutraalien kaupunkialueiden ja arkkitehtuurin kehittäminen on mahdollista.

Keulakuvaprojektien vaatimuksena on, että kuljetuksen, energiankulutuksen ja materiaalienkäytön ilmastopäästöt vähenevät vähintään 50 prosenttia.

– Alalla painotetaan yhä enenevässä määrin ympäristö- ja kestävyysnäkökulmaa. Niin myös Stenillä. Meillä on jo valmiiksi pieni hiilidioksidijälki, minkä lisäksi julkisivulevyjemme elinkaari on todella pitkä eivätkä ne edellytä juuri lainkaan huoltoa. Emme silti ole suinkaan valmiita, vaan pyrimme jatkuvasti parantamaan toimintaamme, Kristensen sanoo.

 

Tämä osoittaa, että Steni on vakavasti otettava ja luotettava toimija erityisesti silloin, kun projekti asettaa tiukkoja vaatimuksia ympäristön ja kestävyyden suhteen.​ Ståle Kristiansen, Oslon aluepäällikkö Stenillä​