Julkisivulevyjä ja massiivipuuta – kaupunkimaisuus yhdistyy metsän tunnelmaan

– Steni-levyjen raikas vihreä väri antaa koululle urbaanin ja leikkisän ilmeen ja toimii kiinnostavana kontrastina julkisivun massiivimäntypinnalle, kertoo HLM Arkitektur -suunnittelutoimiston arkkitehti Marlies Lekven. Lekven on suunnitellut norjalaisen Kongsvingerin kunnan uuden koulurakennuksen, joka on ammentanut inspiraatiota metsästä. Hanke on elävöittänyt koko kaupungin ilmettä.

Kongsvingerin uusi koulurakennus kattaa kokonaista 11 360 neliömetriä ja kätkee sisäänsä sekä opetustiloja, liikuntasalin, kulttuuritilan että kirjaston. Hienolla paikalla aivan Glomma-joen rannalla sijaitseva rakennus on enemmän kuin pelkkä koulu – se on suunniteltu palvelemaan kaikkia Kongsvingerin asukkaita.

– Rakennuksessa on tilaa leikkiä, viihtyä, liikkua ja harrastaa kulttuuria – täällä on elämää myös kouluajan ulkopuolella. Olemme saaneet hankkeesta todella hyvää palautetta niin poliitikoilta, kaupungin asukkailta kuin koulun oppilailtakin. Erityisesti rakennuksen pirteät värit ilahduttavat, Lekven kertoo.

Kongsvingerin koulurakennus on suunniteltu aktiivista elämäntapaa silmällä pitäen.

Vihreää ja urbaania

Pirteät värit yhdistettynä rauhoittavaan puujulkisivuun ovat nimenomaan Stenin ansiota.

– Metsäteema on toiminut lähtökohtana kaikelle suunnittelulle, ja Steni-julkisivulevyjen ansiosta olemme voineet leikitellä vihreän ja keltaisen eri sävyillä. Halusimme ensimmäiseen kerrokseen urbaania ilmettä, ja siinä Steni-levyt olivat loistava valinta. Steni-julkisivulevyjen kulmaominaisuudet ovat erinomaiset, minkä lisäksi levyt eivät rajoita luovuutta värien, muotojen tai rakenteen osalta, Lekven kehuu.

Koulurakennuksen julkisivu on yhdistelmä puupintaa, vihreitä levyjä ja heijastavaa peilipintaa.

Puupinnan ja vihreiden Steni Colour -levyjen liitto on yhdistelmä urbaaniutta ja luonnonläheisyyttä.

Lainauksia julkisivulevyissä

Joissakin Steni-levyissä lukee lainauksia, jotka oppilaat ovat itse keksineet.

– Levyt toimitettiin valmiiksi leikattuina, ja kaikki toimi todella hyvin, Lekven kertoo.

– Päätimme myös käyttää suuria heijastavia julkisivulevyjä sekä liikuntasalin julkisivuun että koulun sisäänkäyntisyvennyksiin. Heijastavuus antaa kiinnostavan vaikutelman ja saa Steni-levyt näyttämään kaksin verroin korkeammilta sisäänkäyntien kohdalla. Liikuntasalin julkisivu puolestaan heijastelee ympäröivää metsämaisemaa.

Steni-julkisivulevyihin voi myös painattaa kuvioita. Kongsvingerissä julkisivu on koristeltu koulun oppilaiden lainauksilla.

Loistava ratkaisu kouluihin

Lekvenin mielestä Steni-julkisivulevyt sopivat erinomaisesti koulurakennuksiin.

– Sen lisäksi, että ne tarjoavat hyviä mahdollisuuksia luovuuteen, ne ovat myös erittäin vankkoja ja kestävät kovaakin kulutusta. Niissähän on 60 vuoden takuu. Tällä hetkellä suunnittelemme uutta koulurakennusta Stavangeriin, ja aiomme käyttää Steni Colour -levyjä myös sen julkisivuun.

Kongsvingerin koulussa on nyt 490 oppilasta, mutta se on mitoitettu 720 oppilaalle, joten kyseessä on yksi Norjan suurimmista koulurakennuksista.

– Visiomme lähtökohtana oli ajatus pienestä koulusta suuressa koulussa. Suunnittelussa olemme pyrkineet kehittämään toimivia ja turvallisia tiloja jokaiselle luokka-asteelle. Oppilaat osallistuivat ideointiin, ja olen erityisen tyytyväinen kaikkiin jännittäviin taideteoksiin, mitä täällä on. Tämä on ollut todella hauska projekti!

Steni-levyt sopivat erinomaisesti koulurakennuksiin. Sen lisäksi, että ne tarjoavat hyviä mahdollisuuksia luovuuteen, ne ovat myös erittäin vankkoja ja kestävät kovaakin kulutusta. Niissähän on 60 vuoden takuu.​ Marlies Lekven, HLM Arkitektur​

Palkittu rakennus

Uusi koulurakennus on saanut Kongsvingerin kunnan arkkitehtuuripalkinnon. Valintaa perusteltiin seuraavasti: "Palkinto myönnetään Kongsvingerin koulurakennukselle, sillä sen toteutus, materiaalien käyttö, suunnittelu sekä tilan ja ympäristön yhteispeli luovat kokonaisuuden, joka parantaa Kongsvingerin kunnan esteettistä ilmettä ja yleistä arkkitehtuuria."

Rakennus on myös ehdolla Vuoden rakennukseksi ja Vuoden puurakennukseksi.

Kongsvingerin koulurakennukselle on myönnetty Kongsvingerin kunnan arkkitehtuuripalkinto, ja rakennus on ehdolla myös useisiin muihin palkintoihin.