Päivitetty 60-luvun kerrostalo

Ränsistyneestä 60-luvun kerrostalosta on tullut arkkitehtoninen maamerkki Euroopan "pääkaupungissa" Brysselissä. Asuin- ja toimistorakennuksen yhdistelmä on nimeltään The Cosmopolitan, ja sen julkisivu on katettu Steni-julkisivulevyillä.

– Arkkitehdit tavoittelivat luonnollista ilmettä, ja vanhan betonirakennuksen vastapainoksi kaivattiin kevyttä materiaalia. Siksi valinta osui Steni Nature -julkisivulevyihin, kertoo Patrick Klijnjan, Stenin myyntiedustaja Belgiassa. Hän vastasi Stenin tavaratoimituksista kohteeseen, johon tarvittiin noin 6 000 neliömetriä julkisivulevyjä. 

Uusi elämä – uusi ympäristö

Belgiassa The Cosmopolitan on nostettu esimerkiksi luovasta ja määrätietoisesta tavasta luoda uutta elämää vanhaan ja kuluneeseen 60-luvun rakennukseen. Rakennuksen julkisivuremontti on auttanut elvyttämään aluetta, mikä on osaltaan auttanut kaupunkia vastaamaan lisääntyvän väestön asunnontarpeisiin.

– Rakennuksen uudistus on puhaltanut uutta elämää tähän Brysselin tiheästi asuttuun kaupunginosaan. Uusien asuntojen ansiosta rakennus auttaa myös kattamaan kaupungin asukkaiden asunnontarvetta, Klijnjan summaa.

Toimistotiloista kaupunkiasunnoiksi

Kun kiinteistökehitysyritys Besix Red vuonna 2019 toivoi kuluneen kivirakennuksen remontoimista, vain alimmat kerrokset olivat käytössä ja rakennus oli laiminlyöty.

Sijainti aivan kaupungin sydämessä inspiroi Bogdan & Van Broeckin arkkitehteja muuttamaan osan toimistotiloista 130:ksi eri kokoiseksi moderniksi kaupunkiasunnoksi. Kaksi alinta kerrosta, yhteensä 1 500 m2, ovat edelleen toimisto- ja liiketiloja.

Rakennukseen myös lisättiin kolme kerrosta, ja nykyisin se onkin 16-kerroksinen. Jotta rakennuksen ja ympäröivien talojen välille saatiin luonnollinen siirtymä, päätettiin viereen rakentaa myös kokonaan uusi kolmikerroksinen talo, johon tuli 26 asuntoa. Maanalainen pysäköintihalli yhdistää nämä kaksi rakennusta ja tarjoaa jopa 50 autopaikkaa ja 170 pyöräpaikkaa.

Sekä uusi että vanha rakennus on päällystetty suurilla Steni-julkisivulevyillä, joiden väri on kevyesti kiiltävä valkoinen luonnonkivi.

– The Cosmopolitan on Brysselin maamerkki, joka näkyy kaupungin useimpiin osiin. Kohteen päivittäminen on inspiroinut useita muitakin julkisivuremontteja alueella, Klijnjan kertoo.

FAKTAT

The Cosmopolitan – tietoa

Arkkitehti: Bogdan & Van Broeck

Sijainti: Bryssel, Belgia

Rakennus: 1 500 m2 toimistotilaa ja 156 asuntoa

Stenin tuotteet kohteessa: Nature-julkisivulevyjä kevyesti kiiltävän valkoisen luonnonkiven värissä.