Suomen korkein puurakennus on päällystetty Steni-julkisivulevyillä

Joensuun uusi maamerkki Lighthouse Joensuu kohoaa korkealle yliopistokaupungin kattojen ylle. Rakennus on niittänyt mainetta innovatiivisesta puurakentamisesta, mutta puu ei juurikaan näy päälle päin. Steni-levyt tuovat eloa tämän upean rakennuksen julkisivuun.

Lighthouse Joensuu on korkea ja innovatiivinen puurakennus, joka on päällystetty Steni-julkisivulevyillä.

– Steni Colour -julkisivulevyt antavat rakennukselle luonnetta. Olemme leikitelleet harmaan ja valkoisen eri sävyillä ja eri kiiltoasteilla. Vaikka kyseessä on puurakennus, rakennuttaja toivoi huoltovapaata ja vesitiivistä julkisivua. Näistä syistä valinta osui Steniin, kertoo Lighthouse Joensuun pääsuunnittelija Samuli Sallinen Arcadia Oy Arkkitehtitoimistosta.

Vaikka kyseessä on puurakennus, rakennuttaja toivoi huoltovapaata ja vesitiivistä julkisivua. Näistä syistä valinta osui Steniin.​ Samuli Sallinen, Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto​

Julkisivussa on käytetty harmaita ja valkoisia Steni Colour -levyjä.

Kestävää puurakentamista

Tehtävänä oli rakentaa kestävä, massiivipuinen kerrostalo. Lighthouse Joensuu on saanut useita arvostettuja palkintoja juuri puumateriaalin käytöstään, ja rakennus onkin merkittävä edelläkävijähanke. Hanke edellytti uusien ja innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä puurakenteelle. Ainoastaan rakennuksen ensimmäinen kerros on tehty betonista. Muuten koko runkorakenne, hissikuilu mukaan lukien, on rakennettu massiivipuusta.

Rakennusmateriaalina puu on erittäin ilmastoystävällinen vaihtoehto, ja Lighthouse Joensuu on osoittanut, että puu taipuu hyvin myös kerrostaloihin.

– Olemme ylpeitä siitä, että Steni valittiin tällaiseen merkittävään hankkeeseen. Yhä useampi arvostaa levyjemme huoltovapautta sekä erinomaista kykyä suojata puurakenteita, Stenin Jan Terje Nielsen kertoo.

Steni-levyjä ja valotaidetta

– Steni-julkisivulevyjen asentaminen oli helppoa. Lisäksi oli suureksi eduksi, että pystyimme liittämään levyt suoraan 3D-malliimme, rakennuksen suunnittelija Samuli Sallinen kertoo.

Harmaiden ja valkoisten sävyjen yhdistelmä antaa rakennukselle luonnetta. Vaikutelmaa korostaa entisestään valotaiteilija Kari Kolan suunnittelema näyttävä valotaideteos. Valoteos levittäytyy rakennuksen julkisivua pitkin puunoksien tapaan ja saa sen erottumaan upeasti pimeässä.

Hieno valotaideteos näyttää upealta iltahämärällä.

Opiskelija-asuntoja upealla näköalalla

Rakennus on 50 metriä korkea, ja siinä on 117 opiskelija-asuntoa, joista avautuu näkymä järvelle ja Joensuun kaupunkiin. Saunatilat, pesutupa, tekniset tilat ja varastokomerot löytyvät ensimmäisestä kerroksesta. Asuntojen koot vaihtelevat 26 ja 47,5 neliömetrin välillä. Vaikka kyseessä on puukerrostalo, valmiissa rakennuksessa ei ole näkyvillä juuri lainkaan puupintaa. Paloturvallisuusmääräysten vuoksi rakennuksen sisäpinnat on pääasiassa peitetty kipsilevyillä, minkä lisäksi talon julkisivua peittävät Steni-julkisivulevyt.

Lighthouse Joensuu kohoaa korkealle ja antaa opiskelija-asukkailleen mahdollisuuden nauttia ainutlaatuisista näkymistä.

Tämän artikkelin kuvat ovat peräisin Arcadia Oy:ltä, Stora Ensolta ja Rami Saarikorvelta.