Leikittelyä kulmilla

Oslon Nydalenissa aivan Norjan kauppakorkeakoulun (BI) vieressä sijaitsee TVNorge-televisiokanavan moderni ja houkuttelevan näköinen rakennus, jonka suunnittelussa arkkitehti ja Steni ovat päässeet leikkimään kulmilla.

Norjan teollistuneen tuotantohistorian myötä Nydalen on kasvanut moderniksi keskukseksi. Sinne hakeutuu jatkuvasti lisää elinkeinoelämän toimijoita, ja työpaikkojen määrä on moninkertaistunut siitä, kun Spikerverket oli pääyritys Elkemin teräksentuotannossa.

 

– TVNorge-rakennus on kokeellinen rakennushanke, jossa tehtävänä oli löytää ratkaisuja, jotka voivat kilpailla Aker Bryggen ja Tjuvholmenin rakennusten kanssa puolittamalla rakentamiskustannukset ja tuomalla vuokratuloja vuokraajalle, kertoo arkkitehti Ragnvald Halset, Nydalenin arkkitehtitoimiston (NYARK) johtaja.

 

Mahdollisuuksia

Erilaisten kulmaratkaisujen ja teräväreunaisten pylväiden ansiosta rakennus on mielenkiintoinen näky.

 

– Kehitimme TVNorge-rakennukseen täysin ainutlaatuisen kulmaratkaisun yhdessä STENIn kanssa. Kulmia oli useita erilaisia vaihtoehtoja, aina 90-asteen kulmista 30-asteen kulmiin.

 

Arkkitehdillä oli mahdollisuus leikitellä rakennusprosessissa ja antaa mielikuvituksen lentää.

– Mitkään muut rakennuslevyvaihtoehdot eivät tarjoa samanlaisia mahdollisuuksia.​ RAGNAR HALSET, ARKKITEHTI, NYARK ​
Useita käyttövaihtoehtoja

Halset vastaa useiden Nydalenin modernien julkisivujen arkkitehtuurista. Tämä ei ole ensimmäinen eikä myöskään viimeinen rakennus, jossa hän on hyödyntänyt Stenin julkisivulevyjä.

 

– Olen käyttänyt niitä usein yhdessä muiden materiaalien kanssa lähes kaikissa rakennuksissa, hän kertoo ja viittaa TVNorgen rakennuksen toiseen naapurirakennukseen, jossa toimii kantaverkkoyhtiö Statnett. Valkoiset ja mustat alueet luovat paljon variaatiota.

 

– Käytin vierekkäin valkoisia levyjä, joissa on erilainen himmeysaste. Siitä tuli hauska leikki, arkkitehti kertoo.

Arkkitehdin jalanjälki

FAKTAT

  • TVNorge-rakennus sijaitsee Nydalenissa Oslossa
  • Arkkitehti: Ragnvald Halset, NYARK/Kosbergs Arkitektkontor
  • Valmistumisvuosi 2010
  • Rakennuttaja: Avantor
  • Urakoitsija: Vedal

– Steni takaa tuotteilleen 60 vuoden toimivuustakuun ja yli 60 vuoden käyttöiän. Tämä on aivan erinomaista, Halset toteaa. Hän kehuu yhteistyötä Stenin kanssa tuotteen jatkokehittämisessä. Nykyisin käytettävässä komposiittimateriaalissa on laadukas kiiltävä pinta, joka muistuttaa paljon lasia. Julkisivulevyjä käytettäessä arkkitehti voi leikitellä kulmien lisäksi väreillä, väriyhdistelmillä ja pinnan kiiltoasteilla ja jättää oman, yksilöllisen jälkensä rakennukseen.

 

– Levyn pintaan on mahdollista saada yksilöllinen kuva, kuvio tai muoto, hän kertoo ja lisää, että Stenin levyjä käytettäessä rakennuksen julkisivusta tulee täysin huoltovapaa ja materiaali on pohjoismaista kiveä, Halset kertoo.

– Julkisivulevyt on valmistettu Norjassa, ne tulevat läheltä eivätkä sisällä ympäristölle haitallisia aineita. Levyt ovat aivan erinomaisia!​ RAGNAR HALSET, ARKKITEHTI, NYARK ​

Ainutlaatuisia ratkaisuja

Steni kehittää yhdessä asiakkaiden kanssa räätälöityjä ratkaisuja muotoilluilla L- ja U-elementeillä, joissa on monenlaisia kulmia ja jotka sopivat kaikkiin käyttökohteisiin. Kaarevat ratkaisut ja kulmaelementit tarjoavat uudenlaisia käyttömahdollisuuksia ja saumattomat liitännät tekevät rakennuksesta esteettisesti kauniin.