Taidetta alikulkutunneliin Steni Vision -levyillä

Miten sadan metrin pituisesta tunnelista tehdään taide-elämys? Alankomaiden Leidenissa se onnistui erityisten Steni Vision -valokuvalevyjen avulla.

– Olemme iloisia, että pääsimme osallistumaan tähän innostavaan hankkeeseen. Steni Vision -julkisivulevyt ovat ihanteellinen ratkaisu valokuvaprintteihin, ja levyjen pinta pysyy hienona vuodesta toiseen. Uudesta tunnelista on tullut suosittu kohde pyöräilijöiden keskuudessa, Stenin viestintä- ja brändivastaava Jan Terje Nielsen kertoo.

A4-moottoritien levennyksen myötä alankomaalaiseen Leidenin kylään rakennettiin muutama vuosi sitten 100 metriä pitkä pyörätie moottoritien alitse. Viime vuonna suunnittelutoimisto wUrckin arkkitehdit Ernst van Rijn ja Stephan Nierop saivat tehtäväkseen kehittää tunnelista pyöräilijöille visuaalinen elämys.

Katso videomme ja koe, miltä tunnelissa nyt näyttää.

VALTAVA PANORAAMAKUVA

– Halusimme parantaa pitkän tunnelin yhtenäisyyttä, ja siksi päädyimme valtavaan panoraamavalokuvaan. Halusimme tuoda tunneliin nähtäville tyypillistä alankomaalaista maisemaa: taivaan, joka kaartuu niittyjen, ojien, lehmien, talojen ja kirkontornien yllä. Halusimme tarjota pyöräilijöille tunteen, että he pyöräilisivät avoimen maiseman halki, Stephan Nierop kertoo.

Suuret kattovalot vahvistavat visuaalista vaikutelmaa ja parantavat tunnelin turvallisuutta.

Tunnelin taideteos koostuu valtavasta panoraamakuvasta, joka on painettu Steni Vision -levyille.

TEKNINEN HAASTE VALOKUVAAJALLE

Miten näin pitkän, yhtäjaksoisen ja korkearesoluutioisen panoraamakuvan ottaminen onnistui? Siitä on kiittäminen valokuvaaja Tjeerd Vonkia.

– Aloitin valokuvaamalla kokeeksi muutamia alueen maisemia. Kun kohde oli valittu, oli tärkeää varmistaa oikeanlaiset sääolot. Halusin välttää kesän lämpöväreilyn maiseman yllä, joten päädyin ottamaan kuvat hyvin aikaisin aamulla. Herätyskelloni oli pidemmän aikaa säädetty herättämään viideltä aamulla, Tjeerd Vonk kertoo.

Alankomaiden upeat maisemat ikuistettiin koristamaan pyörätunnelia.

PAINETTU KIVIKOMPOSIITTILEVYLLE

Lopulliseen panoraamatoteutukseen yhdistettiin 50 samanaikaisesti otettua valokuvaa. Kuvat painettiin Stenin kivikomposiittilevyille ja asennettiin tunneliin.

Tammikuussa taideteos valmistui ja tunneli avattiin jälleen. Lopputulos on herättänyt ihastusta alueen asukkaissa ja tunnelin käyttäjissä.

Tässä hankkeessa pääurakoitsijana toimi luotettava yhteistyökumppanimme M2uur. M2uur vastasi suunnittelusta, tuotantotiedostojen laatimisesta sekä asennuksesta.

Valokuvin koristellut Steni Vision -levyt asennettiin koko tunnelin pituudelta.