Säännöt julkisivujen ja ulkopintojen väritykseen

Julkisivuvärit liittyvät läheisesti paikan identiteettiin ja auttavat vaikuttamaan ympäristöön ja ihmisiin. Täältä löydät väriasiantuntijan neuvoja julkisivujen väreihin.

STENI-julkisivulevyissä sinulla on loputtomat mahdollisuudet erilaisiin julkisivun ilmeisiin, mukaan lukien luonnolliset kivi-pinnat Steni Naturessa ja printti-pinta Steni Visionissa.

Jos käytät värillisiä Steni Colour -julkisivulevyjämme, sinulla on värivalikoima, jossa on 80 väriä, joista 60 on perusvärejä, kymmenen aksenttiväriä ja kymmenen harmaasävyä. Lisäksi voit valita eri kiiltoasteista.

Kokeile Steni Colour -värityökaluadigitaalinen työkalu, jonka avulla voit testata värejä löytääksesi täydellisen yhdistelmän projektillesi. 

Tietysti on myös mielenkiintoista yhdistää useita värejä, ja jotta hyvien, toimivien yhdistelmien löytäminen olisi helpompaa, väriasiantuntija Kine Angelo on laatinut nyrkkisääntöjä julkisivujen väreihin.

Tutustu Kine Angeloon ja Stenin värikartan kehitykseen.

Kine Angelo, NTNU:n arkkitehtuurin ja teknologian laitoksen apulaisprofessori.

Määrittele värit

Kun löytää hyvät väriyhdistelmät, on tärkeää määritellä mikä on pääväri, korostusväri ja kontrastiväri. Värigalleriastamme löydät yleiskatsauksen kaikista väreistä.

Pääväri
Väri, joka on julkisivun suurimmilla seinäpinnoilla ja joka asettaa ehtoja muille väreille. Pääväri tulee valita vain värikartan perusväreistä.

Aksenttiväri
Pienemmiltä seinäpinnoilta, ja julkisivun julkisivuelementeiltä löytyvät värit. Korostusvärien tulee korostaa harmonisesti päävärin sävyä. Voit käyttää kahta korostusväriä, korostusväriä 1 voidaan käyttää pienempiin seinäpintoihin tai suurempiin rakennuselementteihin ja korostusväriä 2 voidaan käyttää pieniin seinäpintoihin ja pienempiin rakennuselementteihin.

Kontrastiväri
Kontrastiväri on väri, joka työntää julkisivun harmonian hieman pois balanssista. Kuten aksenttivärit, myös kontrastivärin tulee korostaa pääväriä, mutta kontrastin avulla. Kontrastivärejä käytetään rakennuksen yksityiskohdissa, kuten ovissa, porteissa, ikkunoiden ja ovien karmeissa, lattialistoissa, sisustuselementeissä jne. Kontrastiväri voi olla perusväreistä tai aksenttiväreistä.

Kontrastiväri on yleensä se väri, joka luo eniten kontrastia julkisivun muihin väreihin, oli kyseessä sitten värin vahvuus tai vaaleus. Se on väri, jonka haluat tulla huomatuksi, aktivoi muut värit ja luo julkisivuun vaihtelua ja jännitystä.

Värit: SN9540, SN9520, SN9503, SN9510

 

Haluatko oppia lisää arkkitehtuurin väreistä? Ilmoittaudu värikurssille! Viiden videon välityksellä väriasiantuntija Kine Angelo jakaa tietämyksensä.

 

Nyrkkisäännöt

Kulttuurihistoriallisia yhdistelmiä
Koska uusi värikartta korostaa kulttuurihistoriallista väriluonnetta, väripaletit perustuvat kulttuurihistoriallisiin yhdistelmiin (barokista modernismiin) värikartan väreissä.

Materiaali
Stenin julkisivulevyjen materiaalin perusteella suurin vaikutus on muurausarkkitehtuurilla, sillä muurarit ja maalarit käyttivät laajalti väriteoriaa julkisivujen värisuunnittelun lähtökohtana.

Kontrastiväri rakennuselementeissä
Rakennuselementit, kuten ovi ja portti, tehdään kontrastiväreillä. Tämä ei ole suoraan relevanttia Steni-levyille ja luomillesi abstrakteille väriyhdistelmille, mutta jos haluat seurata "nyrkkisääntöjä", on tärkeää noudattaa tätä sääntöä.

Painotus
Yksi nyrkkisääntö on painotus. Raskain väri alhaalla ja kevyin väri ylhäällä, lämpimien ja kylmien värien periaatteet jne.

Väriyhdistelmät
Yhdistelmiä voidaan muuttaa jonkin verran; muuttaa aksenttivärejä, mikä yksityiskohta on kontrasti tai aksentti ja mikä on pääväri ja aksentti. Tässä olen yleensä ajatellut mittasuhteita/määrää. Olen myös korostanut vaihtelua ehdotuksissa.

 

Värit: SN9531, SN8661, SN9528, SN9303

 

 

Tärkeää väreistä

Muista, että kaikki värit näyttävät erilaisilta julkisivussa kuin näytössä tai pienissä malleissa; värit näyttävät kirkkaammilta ja elävämmiltä, ja pohjoisen valossa värit taipuvat sinisen suuntaan. Jos olet löytänyt kiinnostavia värejä, voit tilata näytteitä täältä.

FAKTAT

Värien yhdistelmä

  • Pääväri = julkisivun pääväri
  • Aksentti 1 = pienemmät seinäpinnat / suuremmat rakennuselementit
  • Aksentti 2 = pienet seinäpinnat / pienemmät rakennuselementit
  • Kontrasti = rakennuksen yksityiskohdat; ovi, portti, ikkunoiden ja ovien -karmit, lattialistat, sisustuselementit jne.