Re:Colour – Uusi vakiovärikokoelma

Menneisyyttä ja tulevaisuuden tavoitteita kunnioittaen esittelemme upouuden vakiovärikokoelman, joka on kehitetty yhteistyössä Skandinavian johtavan värien ja arkkitehtuurin asiantuntijan kanssa. Värit helpottavat alueen identiteetin turvaamisen ja värien oikeanlaisen käytön kaupunkialueilla.

Tuo arkkitehtuuriin värit takaisin

Steni Colourin uusi vakiovärikokoelma koostuu yhteensä 80 väristä. Niistä 60 muodostaa perusvärit, mutta värikartasta löydät myös 10 aksenttiväriä ja 10 harmaata sävyä. Lisäksi saat Steni Colour -levyt eri kiiltoasteilla. On siis varmasti mahdollista leikitellä väreillä ja ilmeillä.

Kokeile Steni Colour -värityökaluadigitaalinen työkalu, jonka avulla voit testata värejä löytääksesi täydellisen yhdistelmän projektillesi. 

Uusi värikartta korostaa kulttuurihistoriaa ja perustuu yhdistelmiin barokin ja modernismin välillä. Perustuen kaupunkialueiden historiallisiin väreihin, esittelemme tässä valikoiman värejä ja sävyjä, jotka on valittu inspiroimaan luovaa ilmettä. Värit eivät ole trendikkäitä tai muodinmukaisia. Nämä värit ovat ajattomia, rehellisiä ja merkityksellisiä.

Siirry värigalleriaan nähdäksesi kaikki värit.

Kine Angelo, NTNU:n arkkitehtuurin ja teknologian laitoksen apulaisprofessori, on työskennellyt värien parissa yli 12 vuoden ajan. Hän on ollut osa tiimiä uuden värikokoelman kehittämisessä:

- Nykyään markkinoilla olevien tuotteiden yleinen ongelma on, että saatavilla olevat värit ovat usein liian voimakkaita tai liian heikkoja. Työskentelen usein näiden värien poistamisen parissa, mutta tässä projektissa on ollut hienoa tehdä uusi värikartta todellisten tarpeiden perusteella. On erittäin mukavaa saada julkaista kartta, josta voin sanoa "tässä on varmoja valintoja".

Myös Stenin viestintäpäällikkö Jan Terje Nielsen on tyytyväinen uuteen värikarttaan, joka kerää alalta kehuja:

- Meillä on ollut upea yhteistyö NTNU:n ja Kine Angelon kanssa malliston kehittämisessä. Tavoitteenamme on ollut tuoda esiin värejä, jotka soveltuvat arkkitehtien tarpeisiin ja paikallisiin väriopastusoppaisiin niin Skandinaviassa kuin kansainvälisestikin. Kokoelman nähneiltä arkkitehdeiltä saamamme palaute on ollut ylivoimaisen positiivista, joten ei ole epäilystäkään siitä, että Kine ja NTNU tietävät mitä tekevät.

Olemme keskustelleet Kine Angelon kanssa väreistä arkkitehtuurissa ja koonneet viiden jakson videokurssin. Täältä voit katsoa kaikki jaksot koottuina:

 

 

Meihin vaikuttavat ympärillämme olevat värit

Värit ovat alusta lähtien auttaneet meitä suunnistamaan ja ymmärtämään ympäristöämme. Jos värejä on liikaa, meistä tulee ylistimuloituneita, mutta voimme myös olla alistimuloituneita, jos ympärillämme olevissa väreissä on liian vähän vaihtelua.

- Nykyään ollaan enemmän kaupungeissa tai kaupunkiseudulla, joten arkkitehtuurissa värien on joskus korvattava luonnosta saatavia värejä. On mietittävä, että vaihtelua, jonka saamme luonnosta, pitäisi olla myös meitä ympäröivissä rakennuksissa, väriasiantuntija Kine Angelo sanoo.

Nykyään olemme enemmän kaupungeissa tai kaupunkialueilla, joten arkkitehtuurissa värien on joskus korvattava luonnosta saatavia värejä. On mietittävä, että vaihtelua, jonka saamme luonnosta, pitäisi olla myös meitä ympäröivissä rakennuksissa.​ Kine Angelo, apulaisprofessori NTNU, arkkitehtuurin ja tekniikan laitos​

Kine Angelo

 

Etenkin kaupunkialueilla liian monet rakennukset ovat harmaasävyisiä, mikä ei ole täysin suositeltavaa. Ei ole sattumaa, että harmaa liitetään usein negatiivisiin tunteisiin kuvaamaan luontoa, säätä ja mieltä, kuten "harmaa ja surullinen", "yksitoikkoinen", "ankean harmaa". Me yksinkertaisesti tarvitsemme värejä saadaksemme iloa ja energiaa.

On myös olemassa lainsäädäntö esimerkiksi universaalille muotoilulle, jonka mukaan meillä on oltava kontrasteja ja valoa. Jos ohjeita ei noudateta, kyky nähdä ja suunnistaa hyvin heikkenee. Lisäksi aivot "huijataan" ajattelemaan, että meillä on vähän valoa, vaikka olisi keskipäivä, ja tunnemme olomme huonommaksi sekä fyysisesti että henkisesti.

 

Kehitetty paikka-identiteettiin ja oikeaan värien käyttöön kaupunkialueilla

Väri liittyy läheisesti paikkaidentiteettiin historian ja materiaalien kautta, mikä puolestaan ​​luo tunnelmaa. Voit esimerkiksi tunnistaa Rooman lämpimistä, punertavista sävyistä ja Pariisin sen herkästä, yksinkertaisesta väripaletista. Norjassa meillä on perinteisesti ollut käytössä muita materiaaleja ja mieluiten vahvempia värejä.

Aiemmin saimme pigmentit maaperästä, mineraaleista ja luonnosta saatavilla olevista materiaaleista. Nykytekniikan avulla voimme tuottaa äärettömän määrän sävyjä ja värejä.

- Nyt kun emme ole niin rajoittuneita, voisi olla hyvä idea ottaa käyttöön joitain sääntöjä. Meidän pitäisi pelata olemassa olevilla väreillä säilyttääksemme identiteetin paikasta toiseen. Yritä olla hyvä naapuri väriä valitessasi, Kine Angelo sanoo.

Etkö ole varma, kuinka eri värejä parhaiten yhdistetään? Tutustu Kine Angelon ohjeisiin julkisivun värin suunnitteluun.

 

Keskinäinen oppiminen

Värikartan kehittäminen on tapahtunut Kine Angelon ja Stenin tiiviissä ja hyvässä yhteistyössä, mikä on äärimmäinen yhdistelmä värien teoriaa ja julkisivulevyjen teknistä asiantuntemusta. Kine Angelon mielestä hauska ja opettavainen prosessi:

- Huumoria on ollut paljon, mutta myös avoimuutta sen suhteen, että tiedämme eri asioita, olemme hyviä jokainen omalla pienellä erityisosaamisalueellamme, tulemme yhteen ja luomme yhdessä jotain.

Jan Terje Nielsen ja Kine Angelo ovat tehneet hyvää yhteistyötä uudessa värikartassa.

Hyvän yhteistyön avulla on varmistettu, että uusi mallisto Steni Colourin kanssa täyttää Stenin horjumattomat laatu- ja kestävyysvaatimukset, samalla kun on saatu joukko hyviä värejä arkkitehtuuria ja ympäristöä korostamaan.

- Olen kokenut Stenin erittäin avoimeksi ja että he ovat kuunnelleet kokemustani ja asiantuntemustani. Olen myös puolestani saanut oppia tuotannosta, jossa ymmärrän sen asettamat rajoitukset ja asiat, jotka on otettava huomioon, Angelo selittää.

Huumoria on ollut paljon, mutta myös avoimuutta sen suhteen, että tiedämme eri asioita, olemme hyviä jokainen omalla pienellä erityisosaamisalueellamme, sitten tulemme yhteen ja luomme yhdessä jotain.​ Kine Angelo, apulaisprofessori NTNU​

FAKTAT

Laatua ja luovuutta

Jotta saataisiin aikaan optimaalinen yhdistelmä julkisivulevyjen värivalikoimasta ja laadusta, nämä ovat elementtejä, jotka on otettu huomioon uutta värikarttaa kehitettäessä:

  • Mitä pigmenttejä meillä on saatavilla?
  • Mitä kiiltoasteita meillä on? Se voi vaikuttaa väriin paljon.
  • Haalistuminen: Värin on kestettävä pitkään.
  • Kierrätettävyys: Sen on oltava kestävä tuote.
  • Muut rakennuselementit, ja niihin liittymät
  • Tulisi sopia muuhun arkkitehtuuriin, niin perinteisissä kuin moderneissa väreissä.